Zelený ječmen a Chlorella - superpotraviny, které si vaše tělo zamiluje

Máte je doma taky? Ne? V tom případě byste to měli napravit. „Ujíždí“ si na nich téměř polovina ženské populace a nedají na ně dopustit ani pánové. O čem je řeč? No přece o superpotraviných neboli zelených potravinách, které zažívají obrovský boom. V čem jsou tak „super“ oproti klasické stravě? Jsou bohaté na vitaminy, antioxidanty, minerály a enzymy. Obsahují složky, které zajišťují lepší fungování organismu. Zkušenosti lidí, kteří již zelené potraviny delší dobu užívají, hovoří za vše. Pravidelná konzumace vede k například k posílení imunity, což se příznivě projeví hlavně v průběhu chladnějších měsíců. A rozhodně nejde jen o jakési placebo. Účinky zelených potravin dlouhodobě zkoumají odborníci a hodnotí je jako nejlepší doplněk stravy. Obsahem živin se jim nevyrovná ani čerstvá zelenina, ve které se podíl důležitých látek výrazně snížil v důsledku vyčerpané půdy, moderního způsobu pěstování a stavu životního prostředí. Mezi nejznámější superfood patří Chlorella a zelený ječmen. Zelená řasa Chlorella je jednobuněčný organismus, který nám dělá společnost již dva miliony let. Některé kultury ji hojně konzumovaly i v minulosti (např. Aztékové) a doposud je nedílnou součástí orientální kuchyně. Chlorella je vhodná i pro vegetariány, protože obsahuje cca 58 % vysoce stravitelných bílkovin. Zelený ječmen se sklízí v době, kdy obsahuje největší množství výživných látek (růstová fáze). Obsahuje 25 x více draslíku, 5 x více železa, 37 x více vápníku a 2 x více hořčíku než pšenice. Důvodů, proč do svého jídelníčku zahrnout tyto dvě superpotraviny, je ve skutečnosti mnohem více. Obsahují vlákninu, která je potřebná pro správné fungování trávícího systému. Za zmínku stojí také enzymy, které mají pozitivní vliv na metabolismus a imunitu. zelené potraviny Předtím, než si Chlorellu či zelený ječmen (anebo ještě lépe obojí) objednáte, informujte se o způsobu kultivace. Ta má na obsah živin zásadní vliv. V případě Chlorelly sáhněte po řasách pěstovaných heterotrofním způsobem. U ječmene zase na sušenou šťávu, která se vyrábí lisováním při nízkých teplotách. Kvalitní zelené potraviny pochází z organické zemědělské produkce, v rámci které jsou striktně dodržovány přírodní postupy zpracování a nepoužívá se chemie a hnojiva. Chlorella a mladý ječmen dokáží přirozeně zneškodnit školiviny, které často přijímáme nevhodnou stravou. Jsou efektivní proti překyselení organismu (mají zásadotvorný charakter), pozitivně upravují zažívání a díky vysokému obsahu chlorofylu zlepšují krevní obraz, napomáhají rychlejšímu hojení ran a popálenin. Mimo jiné nás také chrání před záněty a infekcemi. Tip: Kvalitní superpotraviny najdete na www.zelenyzivot.sk. Prodejce nabízí šetrně zpracovaný zelený ječmen a Chlorellu s vysokým obsahem potřebných látek.

Publikováno: 26. 09. 2014

Kategorie: Zdraví