Hovězí steaky - královská disciplína grilování

Obsah článku:
  1. Chcete ušetřit?
Také se nemůžete dočkat, až pozvete své přátele na první letošní grilovačku? A přemýšleli jste už nad tím, čím je pohostíte? Možnosti grilování jsou takřka neomezené – na grilu lze snadno připravit ryby, kuřecí a vepřové nebo neprávem opomíjenou zeleninu a ovoce. První grillparty by však měla být něčím výjimečná. Co takhle ji zahájit ve velkém stylu královskou disciplínou v podobě šťavnatých hovězích steaků? Správná příprava hovězího masa je sice o chloupek náročnější než grilování jiných pokrmů, ale rozhodně se není čeho bát. Základním kamenem úspěchu je kvalitní a uleželé hovězí a samozřejmě dostatečně výkonný gril. Hovězí lze připravit na spoustu způsobů, které se liší mírou propečení. Proto jsme pro vás připravili přehled způsobů propečení hovězích steaků. Po jeho nastudování už nebudete ve steak housu střílet od boku a objednáte si takový steak, na který máte skutečně chuť. Blue rare (někdy také very rare) – jedná se o nejjemnější způsob přípravy. Hovězí se opéká krátce a na prudko tak, aby vnitřek steaku zůstal krvavý. Opečené kraje by měly být zhruba 1 – 3 mm silné. Rare – opět velmi jemný způsob přípravy. Vnitřní teplota masa by měla dosahovat zhruba 51°C. Na rozdíl od blue rare je rare propečenější. Vnitřek steaku však zůstává načervenalý. Medium rare – středně jemný steak o vnitřní teplotě 54 – 56°C. Vnitřek je narůžovělý, ale směrem ke krajům hnědne. Medium – středně propečený steak má převážně hnědou barvu a narůžovělý zůstává jen střed. Vnitřní teplota nepřekračuje 61°C. Medium well – steak, jehož vnitřní teplota činí 64 – 65°C, už přestává být šťavnatý. Je dohněda po téměř celé ploše a jen místy jdou na něm vidět pozůstatky růžového středu. Well done – přepečený steak prostý jakékoliv šťávy. Teplota přesahuje 70°C a chuťově připomíná gumu. Rozhodně nedoporučujeme...

Chcete ušetřit?

Hovězí maso nepatří k nejlevnějším a nic nezkazíte tím, když ho nahradíte falešnou svíčkovou. Chutná téměř totožně a zvládne ji připravit i méně zkušený grillmeister.

Publikováno: 05. 02. 2013

Kategorie: Horké tipy

Autor: Honza Vodička