Grillparty, co má grády

Také se už nemůžete dočkat, až sněhová pokrývka roztaje a vy první prosluněný víkend oslavíte ve jménu zahradní párty? Přátelé, hudba, pivo a něco dobrého na grilu – přesně tohle nám během zimy chybělo. A protože nechceme marnit čas, rozhodli jsme se pro vás připravit několik kuchařských tipů, díky které bude každá grillparty nezapomenutelným zážitkem. Nalijme si čistého vína. Většina hostů se zdaleka nejvíce těší na pochoutky, které šéfkuchař připraví na grillu. A byla by škoda, kdybychom se omezovali jen na několik málo druhů pokrmů. Na grilu toho totiž lze připravit mnohem více než jste si možná mysleli. Je známo, že Češi (ač milovníci grilování) zcela vypouští ovoce, zeleninu a některé druhy masa, zatímco v zahraničí je grilování těchto pochoutek zcela běžné.

Udělejte ze zeleniny hlavní chod!

Češi berou zeleninu jako obyčejnou přílohu. Nic víc nic míň. Grilovaná zelenina se přitom může stát plnohodnotným jídlem. Mezi nejoblíbenější druhy patří lilek, cuketa, houby a kukuřičné placky. Ostudu si rozhodně neuděláte ani grilovanými brambory. A co se ovoce týče, i zde platí, že v kreativitě se meze nekladou. Své čestné místo na grilu si zaslouží banány, jablka, jahody i ananas.

Ryby – rychlá a chutná delikatesa

O tom, že jsou ryby zdravé, pochybuje málokdo. Ovšem ne všichni rybímu masu holdují tak jako propečenému hovězímu steaku (i ten by si měl každý majitel grilu čas od času dopřát). Ugrilované rybě však neodolá téměř nikdo. K přípravě jsou vhodné prakticky všechny druhy sladkovodních i mořských ryb, kaprem a pstruhem počínaje, lososem a tuňákem konče. Oblíbené jsou i grilované makrely či platýs.

Nebojte se experimentovat

Maso se dá připravit na tisíc způsobů a proto neváhejte zkoušet nové recepty. Až se vám přejí obyčejná kuřecí křidýlka, připravte si na grilu kuře na paprice. Stejně tak lze na grilu uklohnit i kuřecí játra nebo čínu. Možností je skutečně mnoho a většinu známých i neznámých receptů najdete zdarma na internetu. A to si pište, že se vás vaši přátele mile rádi navštíví i příště!