Vaříme Italsky i bez Itala

Vzpomínáte si ještě na poslední dovolenou v Itálii? Tak schválně, které z mnoha zážitků vám v paměti utkvěly nejvíce? Opalování na přeplněné pláži v Bibione, agresivní jízda domorodců, kteří se vás snažili předjet, nebo snad návštěva Kolosea, které má svá nejlepší léta za sebou? Nechceme nijak znevažovat krásy země, která byla svého času největší světovou velmocí, ovšem ne všechny zážitky, které si z dovolené přivezete, patří k těm příjemným. Co potěší vždy, je návštěva vybrané italské restaurace. Špagety, pizzu, lasagne a další italské pochoutky si prostě nemůžete nechat ujít a to i přesto, že nepyšníte titulem vášnivého jedlíka. Pokud jste promeškali svou příležitost a vyhnuli se italským pokrmům obloukem, nevadí. Stále to můžete napravit.

Pestrobarevná italská kuchyně

Italské speciality se neomezují jen na notoricky známe pokrmy, které jsme jmenovali v úvodu. Jistě, kolem stovky druhů těstovin sice tvoří základ italské kuchyně, nicméně sami Italové si rádi smlsnou i na něčem jiném. Co takhle rizoto? To je v u taliánu velmi populární a málokdo tuší, že se i v Itálii pěstuje vlastní rýže. Neměli bychom zapomenout ani na maso. To Italové milují a to ať už se jedná o telecí, jehněčí, vepřové či skopové. Samozřejmostí jsou i mořské plody. Čerstvé ryby okořeněné rozmarýnem, bobkovým listem, tymiánem a šalvějí také nejsou k zahození. Své pevné místo v kuchyni mají i uzeniny. Tzv. „insaccati“, tedy mleté maso ve střevu, je skutečně delikátní. Pomyslnou třešničkou studeného chodu může být Parmská škunka. Ale jen ta, u níž bylo dodrženo 10-12 měsíční uležení.

Kvalitní suroviny, alfa a omega dobré večeře

Váš zážitek z italské kuchyně nikdy nebude dokonalý, když ošidíte suroviny. Italské potraviny nejlepších italských potravinářských firem přitom koupíte i u nás. Dováží je společnost Ital Food s.r.o., která provozuje prodejnu v Praze a velkoobchod v Mirošovicích. Na webu italfood.cz se dočtete zajímavé informace o všech nabízených produktech a navíc zde najdete recepty na vybrané lahůdky. Brzy zjistíte, že příprava skutečně netrvá dlouho a výsledek stojí za to. A bez čeho se neobejdete? Na vašem stole by mělo stát italské víno, které si vaše chuťové buňky zamilují!

Publikováno: 29. 09. 2012 / Aktualizováno: 31. 05. 2023

Kategorie: Horké tipy

Autor: Honza Vodička

Tagy: italská kuchyně | italské potraviny | italské speciality | italské víno