5 skvělých odrůd vína, které musíte vyzkoušet

Kdo by odolal dvěma deci kvalitního vína? Jenomže jak si v širokém spektru odrůd správně vybrat? Pro ty z vás, kteří se ve víně neorientují, jsme připravili žebříček pěti nejpopulárnějších odrůd. Až se budete příště rozhodovat, vzpomeňte si na něj!

1. Rulandské šedé

Kvalitní Rulandské šedé se vyznačuje zlatožlutou barvou, je plné, hebké a s vysokým extraktem. Vaše chuťové pohárky mohou zaznamenat pomeranč, mango, med a někdy i kozí pysky. Tato starobylá odrůda je ve světě známá jako Pinot Gris a patrně pochází z Burgundska, kde spontánně zmutovala z Rulandského modrého. Nejvíce si ji vychutnáte společně s kořeněnými jídly, sladkými dezerty, rybími specialitami či husí polévkou.

2. Tramín červený

Tramín červený mají v oblibě především ženy. Název je mírně zavádějící, protože má intenzivní zlatou barvu (ačkoliv se vyrábí z červených hroznů). Pro tuto odrůdu je typická kořenitá chuť a medová či bezová vůně. Tramín červený se začal pěstovat již v dávné minulosti a jeho původ je nejasný. Poprvé se zřejmě objevil v oblastech mezi jihovýchodním Německem a severovýchodní Francií. Vychlazený mok je ideální jako aperitiv. Můžete ho však podávat také společně s exotickými kořeněnými pokrmy z asijské kuchyně nebo jako završení sladkého dezertu.

3. Veltlínské zelené

Odrůda Veltlínské zelené pochází z Dolního Rakouska (oblast Manhartsberg) a vznikla křížením Tramínu červeného se St. Georgen. Má světle zelenou až zelenožlutou barvu, chutná po zelených mandlích, lipovém květu a pepři, voní po medu, koření a lipovém květu. Lehká doutníková vůně přímo vybízí, abyste si Veltlínské zelené dopřáli na zábavě. Odrůda je jako stvořená k dennímu stolování a přípravě vinného střiku. Dáte-li si ji společně se studeným masem, slaným předkrmem, hovězím nebo filety, rozhodně neuděláte chybu.

4. Hibernal

Hibernal je, na rozdíl od výše zmíněných odrůd, specifická moderní odrůda, která vznikla křížením Ryzlinku rýnského a Seibel 7053. Vyrábí se z ní přívlastková vína a biovína. Překvapí vás plnou chutí s vyšším obsahem kyselin. Na jazyku ucítíte černý rybíz, ananas, broskev či grapefruit. Vůně je intenzivní, ale přesto příjemná. Netradiční odrůda Hibernal je jako stvořená k předkrmům, rybám a mořským plodům.

5. Modrý Portugal

Kdo by ho neznal? Modrý Portugal je legendární odrůda, kterou zkrátka musíte vyzkoušet. Jemně rubínová barva, lehká květinová vůně a harmonická chuť s menším obsahem tříslovin – tato kombinace vás zaručeně dostane. Ve vínu najdete květiny a čerstvé seno, které ve vás při konzumaci evokuje léto. Dopřejte si ho se studeným masem, případně zeleninou.

Publikováno: 21. 03. 2015

Kategorie: Horké tipy

Autor: Honza Vodička

Tagy: nejlepší odrůdy vína